Grill pácok

Citromos-pikáns marinád

 1 citrom reszelt héja és leve, 2 zöldcitrom reszelt héj és leve, 1 ek méz, 1 ek olívaolaj, 1 tk őrölt koriander, 1 tk paprika, 1 tk őrölt római kömény, 1 ek aprított mentalevél

Fokhagymás-borsos marinád

3 ek balzsamecet, 3 ek Marsala bor, 2 ek citromlé, 2 ek aprított oregánó, 2 ek aprított bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma préselve.

Steak marinád

 3 ek vörösborecet, 6 ek vörösbor, 2 ek szójaszósz,  6 ek olaj, 1 ek Worcestershire szósz,  1 tk cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek aprított petrezselyem, 2 ek egyéb friss zöldfűszer, bors

Narancsos / balzsamos marinád

 4 ek balzsamecet, 3 ek narancslé,  1ek reszelt narancshéj, 0.5 tk cukor, őrölt bors

Narancsos marinád

 0.5 csésze friss narancslé, ¼ csésze szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 csipet őrölt szerecsendió. Ideális csirkecombokhoz.

Angol máz

1 ek Angol mustárpor, 1 ek barnacukor, néhány szál kakukkfű levelei. Ideális steak bedörzsölésére.

Afrikai máz

 2 tk őrölt fahéj, 2 tk szegfűbors, 2 tk őrölt koriandermag, 1 tk  cayenne bors, őrölt bors ízlés szerint.  Ezzel dörzsölhetjük be sertés vagy bárány húsunkat!

Olasz marinád

 2 ek kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek aprított petrezselyem zöld, 4 ek olívaolaj. Ideális minden húshoz.

Citromos-oregánós pác

  90 dkg bárány, sertés, borjú, csirke- vagy pulykahúshoz vagy halhoz 1 gerezd finomra vágott fokhagyma 2 ek friss, finomra vágott oregánó 1,5 dl olivaolaj 1 tartósítószer-mentes citrom héja és leve só, frissen őrölt feketebors A hozzávalókat alaposan...

Dijoni pác

  90 dkg bárány, sertés, marha, borjú- vagy szárnyas húshoz, illetve ugyanennyi fehér húsú halhoz 2 ek dijoni mustár 4 ek fehérborecet 4 ek olivaolaj 1 ek finomra vágott mogyoróhagyma 1 gerezd finomra vágott fokhagyma só, frissen őrölt fekete bors A hozzávalókat...

Kapros-tormás-fekete borsos pác

  90 dkg marhahúshoz, vagy halhoz 6 ek olivaolaj 6 ek fehérborecet 1/2 citrom leve 3 ek friss, finomra vágott kapor 1/2 ek reszelt torma só, frissen őrölt fekete bors A hozzávalókat alaposan összekeverjük. A grillezendő hús, illetve halszeleteket lapos tálra...

Gyömbérrel fűszerezett joghurtos pác

  90 dkg bárány-, csirke-, kacsa-vagy pulykahúshoz vagy halhoz 225 gramm joghurt 2 gerezd finomra vágott fokhagyma 1/2 ek frissen reszelt gyömbér 1/2 citrom leve 1 kk római kömény 1 kk őrölt koriander 1/2 kk összetört kardamom 1/2 kk cayennei bors 1/2...

Friss rozmaringos-fokhagymás pác

    90 dkg bárány-, marha-, borjú-, sertés-, csirke-, vagy pulykahúshoz 2 ágacska rozmaring 1,5 dl olívaolaj 2 e.k. fehérborecet 3 gerezd finomra vágott fokhagyma 1.2 e.k. megtört fekete bors A rozmaringot leöblítjük, lecsöpögtetjük, levelit...

Marinálás

marinálás élelmiszerek elkészítés előtti pácolása fűszerezett, gyakran savas kémhatású folyadékban.

 A folyadék összetétele változó lehet, a pácnál különböző savas kémhatású összetevőket, mint például ecet, citromlé, bort és fűszereket is használnak. Gyakori a fokhagyma,vöröshagyma, bors, köménymag, babérlevél, borókabogyó, cukor, koriander, borsikafű, a só alapú-, vagy előre elkészített szószok használata is.

A marinálás nagyon népszerű eljárás a húsok ízesítésére, illetve keményebb húsfajták, vagy darabok megpuhítására. Az eljárás hossza nagyon változó, lehet csupán néhány perc, de napok is. Példaként említhető az indiai konyha, ahol nagyon népszerű a húsok marinálása előre készített fűszerkeverékekkel.

A húsokban a sav lebontja a szövetek egy részét, így azok több nedvességet képesek felvenni - az eredmény egy ízletesebb, zamatosabb hús. A sav mennyisége fontos, hiszen a túl sok sav tönkreteheti a végterméket: a marinálás során kényes egyensúlyt kell fenntartani a savak, az olaj és a fűszerek között.

(forrás:wikipedia)

Alapmarinád 

1 salotta hagyma aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 dl fehérbor, 5 ek olívaolaj, fél citrom leve, őrölt bors.  A húsnak megfelelően adjunk hozzá 3 ek zöldfűszert -  csirkehúshoz passzol a tárkony és kakukkfű, sertéshez a zsálya és majoránna, bárányhoz a menta, oregánó és rozmaring