Konyhai hulladék komposztálása
Komposztálás lakásban is? Igen! Zavarja az otthonában keletkező szemét? Komposztálja konyhai hulladékát egyszerűen!
A magánháztartásokból származó állandóan növekvő mennyiségű szerves és szervetlen hulladék ártalmatlanítása, feldolgozása vagy elhelyezése hazánkban is mindenhol egyre nagyobb gondot okoz. Megoldást jelenthet a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás megfelelő gyakorlati megvalósítása, de nem szabad elfelejtenünk, hogy minden egyes háztartás a saját hulladékáért maga felelős. Tudatos vásárlóként van lehetőségünk különböző csomagolású (visszaváltható, újrahasznosítható) termékek közül választani, így egyéni felelősséget vállalni a háztartásunkból kikerülő hulladék mennyiségének alakulásában.
Hazánkban egy átlagos állampolgár évente körülbelül 300 kg hulladékot termel. Ennek a háztartási hulladéknak jelentős hányada, kb. 30%-a olyan szerves anyag, amely komposztálható, ezáltal a kezelendő hulladék mennyisége ennyivel csökkenthető. Ez évente mintegy 90 kg/fő. Ha ezt megszorozzuk a lakosság létszámával, óriási számot kapunk. Ezt figyelembe véve elgondolkodhatunk azon, hogy mekkora terhet vehetnénk le környezetünkről, ha minél többen legalább a szerves hulladékunkat képesek volnánk saját magunk hasznosítani. Kevesebb hulladék szállításáról, lerakásáról, ártalmatlanításáról kellene gondoskodni. Ezen kívül a komposztálással a szerves anyagok visszajuthatnak a természetes körforgásba, elősegítve a fenntartható fejlődés megvalósítását.
„All Seasons" konyhai mini komposztáló
Az „All Seasons" konyhai mini komposztáló edény és a Bokashi komposzt starter egyedülálló lehetőséget nyitnak a háztartásokban keletkező konyhai hulladékok újrahasznosítására és átalakítására kiváló minőségű, szerves talajkondícionálóvá.
A Bokashi komposzt starter egy olyan természetes segédanyag, amely az SCD Probiotikus Mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, melynek segítségével a konyhai hulladék anaerob körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzttá alakul. Ez a kiváló minőségű komposzt segít kialakítani és fenntartani a talaj mikrobiológiai egyensúlyát, valamint értékes tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában.
Szükséges eszközök:
Mi kerülhet a konyhai komposztálóba?
A komposztálás menete
Az üres „All Seasons" konyhai mini komposztáló edény aljára helyezzük be a lyukacsos elválasztó tálkát, mely a szilárd és folyadék fázis elválasztását szolgálja.
Erre a tálkára szórjunk körülbelül egy marék száraz Bokashi komposzt startert.
Erre helyezzük az apróra (1-2 cm) vágott konyhai hulladékot, és minden rétegre szórjunk egy-egy marék Bokashi komposzt startert.
Amint az egy alkalommal összegyűlt hulladékot behelyeztük keverjük jól össze, majd a tetejére is szórjunk Bokashi komposzt startert.
Fedjük le a felszínét egy nylon zacskóval úgy, hogy mindenhol takarja a komposzt keveréket és nyomjuk le, tömörítsük össze, azért hogy a levegőnek minél kevesebb hely maradjon, így biztosítva anaerob környezetet a mikróbáknak.
Nehezékként ráhelyezhetünk a lezáró nylon zacskóra például egy tányért vagy más tárgyat is.
Ezt követően gondosan zárjuk le a komposztáló edény fedelével.
A háztartási komposztálás lépései képekben- All Seasons konyhai komposztálás
Hasznos tanácsok:
A fermentált komposzt további kezelése és felhasználása
A további fermentáció érdekében az „All Seasons" Bokashi konyhai komposzt keveréket a talajba be kell ásni. Célszerű a növényeink későbbi kiültetésének helyén, vagy e mellett egy árkot ásni és ebbe helyezni a komposzt keveréket, amit földdel is össze kell keverni, és befedni az anaerob környezet biztosítása érdekében. A földdel való lefedésre azért is van szükség, mert a háziállatok elől is védelmet nyújt. (Természetesen az sem okoz rájuk nézve gondot, ha megtalálják, ez egy természetes, nem toxikus anyag, de számukra létezik megfelelőbb probiotikus termék az SCD Probiotikus Mikroorganizmusok felhasználásával.)
A friss Bokashi komposzt azonban a növények számára stressz-tényező lehet, ezért minden esetben kb. két hetet várni kell, míg a növényeket a komposzttal kevert talajba ültetjük.
A virágládát vagy tároló edényt 1/3 részig töltsük meg virágfölddel, ehhez adjunk másik 1/3 rész „All Seasons" Bokashi konyhai komposztot és keverjük össze a földdel. Ezt a keveréket végül fedjük be a harmadik 1/3 rész földdel és takarjuk le egy nylon zacskóval az anaerob környezet biztosítása érdekében. Két hét elteltével beleültethetjük a növényeket a virágládába, vagy kiadagolhatjuk a komposzt+föld keveréket kisebb cserepekbe az ültetéshez.