Őszre elkészülhet az első őssejtburger

2012.02.21 13:19

Holland kutatók jóvoltából őszre elkészülhet annak a hamburgernek a prototípusa, amelyben a húst állatok meggyilkolása nélkül, őssejtekből kitenyésztett izomszövet alkotja – hangzott el egy kanadai konferencián.

 

 

Mark Postnak, a Maastrichti Egyetem fiziológiai tanszékének vezetőjének célja, hogy laboratóriumban képes legyen a hús tökéletes élményét kínáló vázizomszövetet hatékony módon előállítani, és ezzel a technológiával gyakorlatilag felváltani a hagyományos állattenyésztési ágazatot és a húsipart.

„Az első burger alapanyaga még kísérleti stádiumban van, de elszántuk magunkat arra, hogy őszre néhány száz apró szövetdarabot hozunk létre, aztán húspogácsát készítünk belőle” – őssejtmondta Post. Az egyetem a projektre 250 ezer eurós támogatást nyert el egy névtelen magánadományozótól, aki elkötelezett a környezet, a világ élelmezése és az életet megváltoztató technológiák iránt.

Post az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS), a világ legnagyobb tudományos szervezete vancouveri nagyszabású konferenciáján számolt be. Többen egyetértettek azzal, hogy az effajta hús létrehozása csökkentené az élelmiszeripar egészségügyi és környezeti terhelését. A hagyományos hús- és tejtermelés több földterületet, vízmennyiséget, takarmánynövényt és hulladékkezelést igényel, mint az összes többi élelmiszeripari ágazat együttvéve.

Számítások szerint az emberiség húsigénye 2050-re a jelenleginél hatvan százalékkal magasabb lesz, annak ellenére, hogy a legeltetésre alkalmas területek már most túlhasználtak. Az ENSZ környezetvédelmi programja 2010-ben globális vegetáriánus életmódot javasolt az állattenyésztés környezeti kárának enyhítése érdekében.

 

 

(forrás:MTI)

Készíts ingyenes honlapot Webnode