Húsételek
A hús ma is, régen is a legdrágább nyersanyagnak számított. A módosabbak többet, a szegények kevesebbet fogyasztottak ebből a kalóriadús ételből. Főként rántott hús, töltött káposzta, vagy különféle pörkölt formájában kerül az asztalra. A magyar parasztok leggyakrabban háziszárnyasokat sütöttek, főztek; közülük is leginkább tyúkot. A kacsa és a liba jobbára csak a módosabb parasztok asztalára került, ott is inkább csak ünnepi alkalmakkor. A vízparton (a Duna és Tisza mellett, a Balaton körül) élők fő tápláléka a hal volt, amelyet rendkívül változatosan lehet elkészíteni. Őshonos magyar halaink a ponty, harcsa, süllő, csuka, kecsege és keszeg. Az alföldi pásztorok életében fontos szerepet játszott a juhhús. Ez egészen addig így volt, míg a merinói juh tenyésztése ki nem szorította a sokkal ízletesebb húsú magyar birkát.Marhahúsból jóval kevesebbet fogyasztottak eleink, mint azt a mindenkori állatállomány nagyságából feltételezhetnénk. A legfontosabb magyar néptáplálék a sertéshús volt. A disznóhús jelentette a család egész évi zsír-, szalonna- és kolbászszükségletét. Az esztendő egyik legfontosabb eseménye a disznóvágás volt, amire legtöbb helyen karácsony előtt került sor. A sertés leölését és feldolgozását a hentes, vagy a disznóvágáshoz értő parasztember, a böllér végezte. „A sertészsír használata a magyar konyha egyik jellegzetessége. A sertészsírt nálunk a szalonna kiolvasztásával, míg más népeknél préseléssel nyerik. A húst a kolbászt, a szalonnát, a sonkát, a májas hurkát és disznósajtot sózással, páccal, főzéssel, füstöléssel, lesütéssel, szikkasztással tartósították. „Hentesáruink egy része világhírnévre tett szert. Ilyenek a gyulai kolbász, a téliszalámi, a magyar sonka, a füstölt szalonna, a csabai kolbász és szalámi, debreceni kolbász, és a világbajnok libamájpástétom.
Nemzetközileg a paprikás, a pörkölt, és a töltött káposzta a legismertebb magyar húsételek. Népszerű a Székelykáposzta, a töltött paprika, a vadas szelet, rostélyos, a különféle pecsenyékből összeállított fatányéros, a Stefánia szelet, tájjellegű ételeink közül pedig a hagymás csülök és a göcseji gombás tekercs. Kiváló halételeink a balatoni fogas, a ponty paprikás, a rácponty, a ropogósra sült pisztráng.
különböző állatfajok húsának átlagos energia- és tápanyagtartalma
Megnevezés |
Energia |
Fehérje |
Zsír |
Koleszterin |
(100 g) |
(kcal) |
(g) |
(g) |
(mg) |
strucc |
105 |
27,2 |
1,8 |
57 |
emu |
103 |
27,1 |
1,7 |
48 |
csirke |
190 |
28,9 |
7,4 |
89 |
pulyka |
170 |
29,3 |
5,1 |
76 |
borjú |
220 |
28,9 |
8,3 |
86 |
sertés |
212 |
26,3 |
9,7 |
94 |
kacsa |
201 |
23,5 |
11,2 |
89 |
hal |
120 |
19 |
1,8 |
61 |
szarvas |
158 |
29,2 |
3,2 |
112 |
antilop |
150 |
29,5 |
2,7 |
126 |
bölény |
143 |
28,4 |
2,4 |
82 |
láma |
217 |
29,1 |
9,9 |
91 |
kenguru |
197 |
24,7 |
7,4 |
88 |