Szárnyashúsételek

Mozzarellás- paradicsomos csirkemell bazsalikomosan

  Ez a recept a párom, Anita buksijából pattant ki. 3-4 hetente elkészíti az én nagy örömömre. Egészséges, könnyű étel és aránylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Diétázóknak fehérjenapra tökéletes ebéd, vacsora persze nem pürével hanem friss salátával. Hozzávalók 2 személyre: - 1...

Kukoricás palacsinta hússal töltve

Hozzávalók: - 40 dkg szárnyashús (csirkemell v. combfilé) - 1 szál póréhagyma - 1 színes húsú paprika ( zöld, sárga v. piros kaliforniai ) - 2 paradicsom - 1 ek. olaj -  4 ek. ketchup - 10 dkg reszelt sajt A palacsintához: - 15 dkh liszt - 25 dkg kukoricaliszt - 2...

Mediterrán egytál

Hozzávalók: - 50 dkg piros, sárga és zöld kaliforniai paprika - 4 paradicsom - 40 dkg darált hús (csirke, pulyka de akár borjú is) - 1 ek.olaj - 1 mk. oregánó - só - bors - 1 dl főzőtejszín Elkészítés: A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és apró kockákra vágjuk, a...

Tojással- kolbásszal töltött csirkemell

  Ez az a fajta étel ami úgy készül, hogy "mi van a hűtőben?". Nekem legalábbis így indult. A csirkemell adott volt. Körülnéztem a spejzban és a hűtőben.  Én ezeket találtam: - 1 fél csirkemell - 1 db tojás + 1 a panírozáshoz - kolbász - tejföl - savanyú dinnye (de uborka...

Gyümölcsös-currys csirkemell

  Hozzávalók: -1 kg csirkemell filé -konzerv gyümölcsök(barack,ananász) -tejszín -só -bors -gyömbér -curry   Elkészítés: A húst felkockázom,kevés olajon addig sütöm míg egy kis arany színű kérget nem kap,sózom,kicsit borsozom és hozzáadom a kevés...

Bakonyi csirkecombok paradicsomosan

  Hozzávalók 2 személyre: 4 csirkecomb 4 nagyobb fej gomba (laska vagy csiperke) 1 fej vöröshagyma 4-5 szelet bacon 2 konzerv sűrített paradicsom (280 g) 2 pohár tejföl 1 dl...

Tejszínes- gombás- borsós csirkemell

  Hozzávalók: 2 személynek: 2 szelet csirkemell 2 dl tejszín 2 fej gomba (laska vagy csiperke) 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 marék borsó (fagyasztott is lehet) reszelt sajt 1 teáskanál só 2...

Csirkemell ragu

  Hozzávalók: - 1 csirkemell - 5 db csirkemáj - 15 dkg gomba (laska vagy champion) - 20 dkg. borsó - 15 dkg füstölt-főtt tarja - 10 dkg. húsos szalonna - pirospaprika - só - bors - esetleg tejföl   Elkészítés: A húsos szalonnát kisütjük, kiszedjük és ebben a...

Fetás- olívás csirkemell

    A 90 napos diéta gyümölcsnapja és víznapja utáni irgalmatlan éhségérzet ihlette ezt a remek ételt ami proteinben gazdag, így fehérjenapra kitűnő! A fetasajt és az olívabogyó remekül összeillik, legyen az salátán vagy húsban töltelék. Én például nem bírok enni olívabogyót...

Tejfölös- sajtos csirkecomb gombával, citromos- oregános krumplival

  Ez a párom egyik kedvenc receptje és mindig Istenien készíti, ahogyan ma is.   Hozzávalók ( 2 személyre ): - 4 db csirkecomb - 1 pohár tejföl - 3-4 fej gomba ( champion vagy laska ) - sajt - só, bors, majoránna, fokhagymapor - 60 dkg burgonya - 1 fej lila...
1 | 2 >>

Szárnyashúsok                                          

Ide tartoznak a liba, kacsa, fácán, pulyka, csirkehús. De ezek közül a leggyakrabban elkészített szárnyashús a csirkehús. A csirkehús az egyik legismertebb és legjelentősebb fehérjeforrás. Jelentős az A-, B3-, D-vitamintartalma és jó kalcium, magnézium, foszfor, kálium és szelénforrás.

A fogyasztók elsődleges igénye a magas fehérje és alacsony zsírtartalmú hús, ennek megfelelően a legnépszerűbb húsfajta a mell. A bőrös csirkehús kétszer annyi zsírt tartalmaz, mint a bőr nélküli húsok. Így az alacsonyabb zsír bevitel érdekében tanácsos a bőrmentes húst fogyasztani. A csirke esetében szerencsés az, hogy zsírszövet a bőr alatt helyezkedik el, nem szövi át az izomrostokat, így könnyen eltávolítható. A sovány csirkehús jó omega-3 és omega-6 zsírsav forrás, arányaiban kedvező összetételű, nagy mennyiségben tartalmaz olaj- és linolsavat, foszfatidokat. A csirkehús a nagy vágóállatokkal összehasonlítva magasabb fehérjetartalmú, de kollagén-tartalma alacsonyabb.

 

 

A strucc húsa a vörös húsok kategóriájába tartozik, megjelenésében a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb. Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt fogyasztása feltétlenül javasolt gyermekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, diétázóknak, sportolóknak, szív- és érrendszeri betegségekben, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek. 
A hús magas vas- és fehérjetartalma alapján mindenképpen az egészséges táplálkozás alapanyagául szolgál. Kuriózumképpen említhető, hogy 100 gramm strucchúsban háromszor annyi vastartalom van, mint a csirke, a sertés vagy akár a hal húsában, mégpedig olyan formában, hogy az emberi szervezetbe - hoszszadalmas tranzakciók nélkül - azonnal be tud épülni, és elősegíti a vörösvértestek képződését.

 

 

A strucc húsának jellegzetességei: 

A strucc húsa alkalmas az általunk eddig ismert és fogyasztott összes húsétel elkészítésére. Saját, jellegzetes íze van minden testrészének, mely vadhúsra emlékeztet. 
A hús színe vörös, a fiatal marha húsára hasonlít. Kalória és energia szegény, koleszterin tartalma kicsi. A hús rostjai között nincsenek zsírszövetek. 
A felhasználásra kerülő húst ajánlatos az elkészítés előtt 24 órával bepácolni. Felhasználáskor 5-10 dekagrammal többet számítsunk a szokásos adagnál. 
A strucc étkezési célra felhasználható részei: 

ALSÓ COMB: a marhalábszárhoz hasonló, inas hús. Elsősorban pörköltnek, levesnek, apró és darálthúsnak kiváló. 

FELSŐ COMB: az izomkötegeket könnyen szét lehet választani. lehártyázva, szeletelve kitűnő steak! 

A HÁT HÚSA: színhús, amelye minden húsételnek alkalmas. Hasonló a marhafelsálhoz. 

NYAK: ugyanannyi csigolyából áll, mint a csirke nyaka, de sokkal több hús van rajta. A marhafarokra megtévesztésig hasonlít. Rendkívül jó leves főzhető belőle. 

ZÚZA: a szárnyasok zúzájára hasonlít, de lényegesen nagyobb, kb. 1-1,5 kg. A belőle készült pörkölt igen kiadós. 

MÁJ: súlya 1-1,5 kg. Mindenféle májétel elkészíthető belőle. Puhább mint a többi máj, jellegzetes íze miatt különleges csemege! 

SZÍV: szintén a szárnyasokhoz hasonló, de nagyobb azoknál. Elkészítésének módja is hasonló. 

GYOMOR: a marhabendőhöz hasonlít de annál húsosabb. A pacal kedvelői imádni fogják! 

Elkészítése –delikátesz volta miatt – új kihívást jelent a konyha magyar mestereinek! Itt a lehetőség számukra, hogy új ételeket alkossanak, nevük minél előbb ismert legyen a gasztronómia szerelmeseinek körében.