Szárnyashúsételek
Mozzarellás- paradicsomos csirkemell bazsalikomosan
Kukoricás palacsinta hússal töltve
Mediterrán egytál
Tojással- kolbásszal töltött csirkemell
Gyümölcsös-currys csirkemell
Bakonyi csirkecombok paradicsomosan
Tejszínes- gombás- borsós csirkemell
Csirkemell ragu
Fetás- olívás csirkemell
Tejfölös- sajtos csirkecomb gombával, citromos- oregános krumplival
Szárnyashúsok
Ide tartoznak a liba, kacsa, fácán, pulyka, csirkehús. De ezek közül a leggyakrabban elkészített szárnyashús a csirkehús. A csirkehús az egyik legismertebb és legjelentősebb fehérjeforrás. Jelentős az A-, B3-, D-vitamintartalma és jó kalcium, magnézium, foszfor, kálium és szelénforrás.
A fogyasztók elsődleges igénye a magas fehérje és alacsony zsírtartalmú hús, ennek megfelelően a legnépszerűbb húsfajta a mell. A bőrös csirkehús kétszer annyi zsírt tartalmaz, mint a bőr nélküli húsok. Így az alacsonyabb zsír bevitel érdekében tanácsos a bőrmentes húst fogyasztani. A csirke esetében szerencsés az, hogy zsírszövet a bőr alatt helyezkedik el, nem szövi át az izomrostokat, így könnyen eltávolítható. A sovány csirkehús jó omega-3 és omega-6 zsírsav forrás, arányaiban kedvező összetételű, nagy mennyiségben tartalmaz olaj- és linolsavat, foszfatidokat. A csirkehús a nagy vágóállatokkal összehasonlítva magasabb fehérjetartalmú, de kollagén-tartalma alacsonyabb.
A strucc húsa a vörös húsok kategóriájába tartozik, megjelenésében a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb. Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt fogyasztása feltétlenül javasolt gyermekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, diétázóknak, sportolóknak, szív- és érrendszeri betegségekben, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek.
A hús magas vas- és fehérjetartalma alapján mindenképpen az egészséges táplálkozás alapanyagául szolgál. Kuriózumképpen említhető, hogy 100 gramm strucchúsban háromszor annyi vastartalom van, mint a csirke, a sertés vagy akár a hal húsában, mégpedig olyan formában, hogy az emberi szervezetbe - hoszszadalmas tranzakciók nélkül - azonnal be tud épülni, és elősegíti a vörösvértestek képződését.
A strucc húsának jellegzetességei: |