Burgonyából készíthető köretek

Gesztenyés burgonyapüré

Hozzávalók: - 60 dkg burgonya - 20 dkg natúr gesztenyepüré - 10 dkg vaj - 2 dl forró tej - só   Elkészítés: A burgonyákat megmossuk és héjában sós vízben megfőzzük. A héjában főtt burgonyát hámozás után még melegen áttöröm a krumplinyomóval. Hozzá keverem a vajat, a...

Oregánós-citromos burgonya

  A meghámozott megmosott krumplikat, kockára, hasábokra vágjuk. Tepsibe tesszük olívaolajjal locsoljuk, megszórjuk oregánóval, átforgatjuk majd egy citrom levét csepegtetjük rá. 180 fokon sütőben sütjük.

Töltött burgonya

 A héjában főtt burgonyát, hűtjük, meghámozzuk. Kettévágjuk a belsejét karalábévájóval kivájjuk. Apró kockákra vágott, főtt zöldségeket összekeverünk sóval, reszelt sajttal, finomra vágott petrezselyemzölddel, majd megtöltjük vele a burgonyákat. Kivajazott tepsibe rakjuk, tetejére vékony...

Velesült burgonya

 A héjában főzött, hámozott burgonyát cikkekre vágjuk. Az elnevezésének megfelelően a félig megsült húsok mellé rakjuk és vele sütjük, sütés közben a hús zsírjával locsolgatjuk.

Burgonyagánica

 A krumplit kockázzuk, főzzük. Még forrón áttörjük, sózzuk, borsozzuk, és lisztet keverünk hozzá, jól összedolgozzuk. Meleg zsírba mártott evőkanállal  galuskákat formázunk belőle. Zsírral kikent sütőtepsibe helyezzük a galuskákat, meglocsoljuk tejföllel és sütőben pirosra sütjük.

Borított burgonya

  Vöröshagymával , paprika nélküli pörköltalapot készítünk, ezt adjuk a főtt tört burgonyához, sózzuk,borsozzuk. A palacsintasütőt sertészsírral vékonyra kikenjük. Meghintjük zsemlemorzsával. Egyenletesen kb. 2cm-es vastagságban szétterítjük a tört burgonyát a palacsintasütőben. Lassú...

Burgonyaropogós

Anyaghányad 2 személyre: - burgonya 50 dkg - tojás 2 db - só - csipetnyi szerecsendió - liszt 3 dkg - zsemlemorzsa 4 dkg - olaj A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd 2x2 cm-es kockákra daraboljuk. A burgonyaropogós készíthető még a formázáskor keletkező burgonyahulladékból...

Párnaburgonya

A közép nagyságú burgonyákat kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Megmossuk, leszárítjuk. Közepes hőmérsékletű, nem túl forró zsiradékba helyezzük a szeleteket, addig kevergetjük, amíg a burgonyaszeletek hólyagosodni nem kezdenek. Ekkor a burgonyaszeleteket szűrőkanállal kiemeljük a zsiradékból...

Rácsos burgonya

A hámozott nyers burgonyát hullámos élű gyalun gyaluljuk le. A burgonyával minden lehúzás után fél fordulatot teszünk. Ezáltal a burgonya egyik oldalán húzódó kis vájatok a másik oldalon lévő vájatokra merőlegesek lesznek. A kereszteződéseknél kis lukacskák keletkeznek. A leeső burgonyaszeletek...

Karikacsörgő burgonya (chips)

Ajánlott anyaghányad (10 személyre, az arányok szükség szerint csökkenthetők, vagy növelhetők): - burgonya 3 kg. - olaj 1 l - só 3 dkg A megtisztított és megmosott burgonyát hosszanti irányra merőlegesen 2 mm vastag karikákra daraboljuk. A feldarabolt burgonyát leszárítjuk, sütjük, majd...

 

A világ negyedik legtöbbet fogyasztott élelmiszerének története rejtélyekkel teli: a földből kiásott gumókat az inkák istenítették, míg az írek az éhség miatt átkozták. Egy új kutatás a modern burgonya eredetének vizsgálata során váratlan eredményre jutott: a haszonnövény európai megjelenésekor meglehetősen kacskaringós utat járt be.
A krumpli nem volt mindig édes és ehető, a növény Dél-Amerikában termő ősei még sütés és főzés után is megőrizték kissé keserű ízüket, és csak az éjszakai fagy hatására lettek egy kicsit édeskések. Az Andokban elterjedt fajta a rövid, a chilei pedig a hosszú nappalokhoz alkalmazkodott.

Egyes kutatók szerint Európába elsőként az andoki burgonya érkezett meg, amely 200 év alatt adaptálódott a hosszú nappalokhoz. Mások szerint viszont a modern háziasított burgonya őse a chilei variánsból származik, mert az ottani termesztési körülmények nagyon hasonlítottak az európaira.

Azt azonban egész mostanáig nem vették figyelembe, hogy a krumpli történetében Amerika és Európa között nagyon komoly szerepet játszottak a Kanári-szigetek, hiszen egy 1597-es leírás szerint Közép- és Dél-Amerika után először itt jelent meg a krumplitermesztés. A szakértők szerint a szigeteken az andoki variánst honosíthatták meg, ám erre mostanáig nem találtak genetikai bizonyítékot.

David Spooner, a Wisconsini Egyetem kutatója és az Egyesült Államok Mezőgazdasági minisztériumának szakértője ezért úgy döntött, hogy megpróbálkozik az ottani krumpli vizsgálatával. A genetikai minta alapvetően az andoki ősökre utal, nyomokban azonban a chilei rokon is megtalálható benne. Ebből pedig az derül ki, hogy a szigeten különböző időpontokban mind a két fajta megjelent, és az európai növény ezek keveredéséből alakulhatott ki. A további vizsgálatokkal a krumpli teljes történetét szeretnék megismerni, amely a szakértők szerint utat mutathat a krumpli további nemesítése felé is. Az eredményeket a Crop Science legújabb számában tették közzé.

Régészeti leletek szerint Dél-Amerikában több mint hétezer évvel ezelőtt már fogyasztották az étkezési burgonyát, ami - a spanyol hódítók által összerabolt arany, ezüst és drágakő szerény útitársaként - az 1570-es években került Nyugat-Európába, majd jutott később kalandos utakon Magyarországra.