Burgonyából készíthető köretek
Gesztenyés burgonyapüré
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 20 dkg natúr gesztenyepüré
- 10 dkg vaj
- 2 dl forró tej
- só
Elkészítés:
A burgonyákat megmossuk és héjában sós vízben megfőzzük. A héjában főtt burgonyát hámozás után még melegen áttöröm a krumplinyomóval. Hozzá keverem a vajat, a...
Oregánós-citromos burgonya
A meghámozott megmosott krumplikat, kockára, hasábokra vágjuk. Tepsibe tesszük olívaolajjal locsoljuk, megszórjuk oregánóval, átforgatjuk majd egy citrom levét csepegtetjük rá. 180 fokon sütőben sütjük.
Töltött burgonya
A héjában főtt burgonyát, hűtjük, meghámozzuk. Kettévágjuk a belsejét karalábévájóval kivájjuk. Apró kockákra vágott, főtt zöldségeket összekeverünk sóval, reszelt sajttal, finomra vágott petrezselyemzölddel, majd megtöltjük vele a burgonyákat. Kivajazott tepsibe rakjuk, tetejére vékony...
Velesült burgonya
A héjában főzött, hámozott burgonyát cikkekre vágjuk. Az elnevezésének megfelelően a félig megsült húsok mellé rakjuk és vele sütjük, sütés közben a hús zsírjával locsolgatjuk.
Burgonyagánica
A krumplit kockázzuk, főzzük. Még forrón áttörjük, sózzuk, borsozzuk, és lisztet keverünk hozzá, jól összedolgozzuk. Meleg zsírba mártott evőkanállal galuskákat formázunk belőle. Zsírral kikent sütőtepsibe helyezzük a galuskákat, meglocsoljuk tejföllel és sütőben pirosra sütjük.
Borított burgonya
Vöröshagymával , paprika nélküli pörköltalapot készítünk, ezt adjuk a főtt tört burgonyához, sózzuk,borsozzuk. A palacsintasütőt sertészsírral vékonyra kikenjük. Meghintjük zsemlemorzsával.
Egyenletesen kb. 2cm-es vastagságban szétterítjük a tört burgonyát a palacsintasütőben. Lassú...
Burgonyaropogós
Anyaghányad 2 személyre:
- burgonya 50 dkg
- tojás 2 db
- só
- csipetnyi szerecsendió
- liszt 3 dkg
- zsemlemorzsa 4 dkg
- olaj
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd 2x2 cm-es kockákra daraboljuk. A burgonyaropogós készíthető még a formázáskor keletkező burgonyahulladékból...
Párnaburgonya
A közép nagyságú burgonyákat kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Megmossuk, leszárítjuk.
Közepes hőmérsékletű, nem túl forró zsiradékba helyezzük a szeleteket, addig kevergetjük, amíg a burgonyaszeletek hólyagosodni nem kezdenek. Ekkor a burgonyaszeleteket szűrőkanállal kiemeljük a zsiradékból...
Rácsos burgonya
A hámozott nyers burgonyát hullámos élű gyalun gyaluljuk le. A burgonyával minden lehúzás után fél fordulatot teszünk. Ezáltal a burgonya egyik oldalán húzódó kis vájatok a másik oldalon lévő vájatokra merőlegesek lesznek. A kereszteződéseknél kis lukacskák keletkeznek. A leeső burgonyaszeletek...
Karikacsörgő burgonya (chips)
Ajánlott anyaghányad (10 személyre, az arányok szükség szerint csökkenthetők, vagy növelhetők):
- burgonya 3 kg.
- olaj 1 l
- só 3 dkg
A megtisztított és megmosott burgonyát hosszanti irányra merőlegesen 2 mm vastag karikákra daraboljuk. A feldarabolt burgonyát leszárítjuk, sütjük, majd...