Fűszerek
Bazsalikom
A legtöbb mediterrán étel alapvető fűszere. A friss levelek édes zamatúak, a legkíválóbb ízhatást friss paradicsommal, egy kevés extra szűz olívaolajjal érhetjük el, de bármely paradicsomos fogáshoz kitűnően alkalmazható fűszer. A bazsalikom izgalmassá teszi a rizs salátákat, jól illik a...
Fokhagyma
A fűszeres hideg és meleg ételek erős ízesítője. A fokhagymának számos felhasználása ismert:
-Dörzsöljünk el egy gerezdet a salátástál belsején a saláta ízesítéséhez.
-Adjunk egy, vagy két gerezdet az öntethez, vagy készítsünk fokhagymás ecetet, vagy olívaolajat.
-Törjük össze vajjal és...
Petrezselyem
A petrezselymet enyhe íze és világoszöld levelei a legelterjedtebben használt és legnépszerűbb fűszernövénnyé teszik. Babérral és kakukkfűvel együtt fűszercsokrot készíthetünk belőle. Főzés közben kiemeli a többi étel ízét. Az íz fokozása érdekében használjuk fel a szárat...
Rozmaring
Ezt az aromás, gyantás fűszernövényt, mely elősegíti a zsírok emésztését, hagyományosan a bárány- és sertéssültek ízesítésére használják, de karajhoz, galambhúshoz, kolbászfélékhez, pástétomokhoz és töltelékekhez is jól illik. Morzsoljuk el a száraz leveleket, majd frissen vágjuk fel, tálalás előtt...
Zsálya
Erős, átható ízű fűszernövény, mely jól illik a fűszeres ételekhez és elősegíti a zsírok emésztését. Leveleit hagymalevesben, párolt paradicsomban, omlettekben, fűszeres pogácsában és kenyérben használhatjuk. Próbáljuk ki a zsályából készült zselét, illetve a zsályával ízesített margarint, vagy...
Kakukkfű
A közönséges kakukkfű használata, melyből petrezselyemmel és babérral együtt fűszercsokrot készíthetünk hosszú konyhatörténeti múltra tekint vissza. Étvágyfokozó és a zsírok emésztését segítő hatással rendelkezik. Jól használható hús, kagyló, szárnyasok és vadak ízesítésére. Mivel frissen rendkívül...
Oregánó
Közönséges szurokfű, vadmajoránna néven is ismert.
jellemzői:
50-60 cm magasra növő, félcserje jellegű, terjedő tövű évelő.Mediterrán származású, a Földközi tenger vidékén sok helyen termesztett növény. Levelei tojásdadok, virágai lilásak.
igényei:
Szárazságtűrő, fénykedvelő, a téli hideget is...
Sáfrány - a világ legdrágább fűszere
A sáfrányt a nősziromfélék családjába tartozó Crocus sativus L. Szolgáltatja, konkrétan a bibeszál, amely körülbelül 10cm hosszú, hengeres, alul fehér, felül sárga tetején a három hosszú sötétvörös csőszerűen legöngyölödött végén csipkézett bibe. A nyarat a sáfrány nyugalmi állapotban...
Majoránna
Használják kozmetikumok készítéséhez, dekorálásra és a gyógyászatban. Illata miatt már régen is használták illatosítóként. Fertőzésgátló hatása van, és fürdővizekbe is alkalmazzák. A friss vagy a szárított virágokat és leveleket ételek készítéséhez használják, például marhahús, borjúhús,...
Lestyán
Délnyugat-Ázsiában, Dél-Európában honos. Egyiptomiaktól a görögök tőlük a rómaiak tanulták meg termesztését, hasznosítását. A rómaiak hozták Pannóniába. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt.
Külsőre a zellerhez hasonlítható, nagy termetű növény. Az illata és aromája is...
Ánizs
Az ánizs tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs.
Maga a növény a kaporhoz hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott gyomként is megtalálható mindenfelé, nálunk termesztik.
A hazánkban...
Borsikafű - csombor
A borsikafű 30-40 cm magasra is megnövő, évelő növény. Kemény, keskeny, fűrészes szélű leveleinek felső oldala sötétzöld, alsó fele ezüstös. Virága halványlila, apró.
A borsikafüvet ajánlom azoknak, akik szeretik a csípős ízeket, de a feketeborstól el vannak tiltva.
Levelei frissen...
Tárkony
A tárkony terjedő tövű évelő növény, 5-6 évig maradhat egy helyen. Jó vízgazdálkodású, tápdús talajon nagy lombtömeget fejleszt. Egy-két tárkony tő fedezi a család fűszer szükségletét.
Édeskés, borsos, kissé ánizsos ízű.
Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak.
Salátákhoz,...
Kurkuma
A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerű szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori,...