Grill receptek

Sonkás-sajtos grillezett csirkecomb

Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 10 dkg gépsonka, 10 dkg reszelt sajt, 2 teáskanál olaj, ízlés szerint só és törött fehér bors.   Elkészítés:       A csirkecombokat kicsontozom (a csontokat leveshez később felhasználom), ezután a bőrös felét sós olajjal bekenem....

Libacomb grillezése

Hozzávalók: 2 db, levesben majdnem puhára főtt, nagy libacomb (vagy 4 db kicsi pecsenyelibacomb), 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.   Elkészítés:       A főtt, bőrös libacombot kettévágom és kicsontozom, de a bőre ne sérüljön meg...

Gombanyárs recept

Hozzávalók: Fél kg egyforma gombafej, 15 dkg körözött, só, bors, olaj.   Elkészítés:       A tisztított gombafejek belsejét színültig megtöltöm körözöttel, majd két gombafejet összeforgatva nyársra húzok. Sózom, borsozom és olajjal ecsetelem. Jó faszénparázs...

Grillezett csirkemell

  A csirkemellhez: 1 finomra vágott mogyoróhagyma 1 gerezd finomra vágott fokhagyma 4 ek olivaolaj 4 db csirkemellfilé (összesen kb 60dkg) A három mártáshoz: 2 ek frissen reszelt nyers gyömbér 4 ek sötét szójaszósz 4 ek napraforgóolaj 1 kk...

Steak burgonya

  150 ml ketchup 1 ek csiliszósz 2 kk balzsamecet 90 nagy szemű, sütnivaló burgonya 3 ek olivaolaj 2 gerezd nagyon finomra vágott fokhagyma só, frissen őrölt fekete bors A ketchupot alaposan elkeverjük a csiliszósszal és a balzsamecettel....

Lazac bazsalikomos-mentás krémmel

  4 szelet bőrös lazacfilé 25 gramm friss bazsalikomlevél 25 gramm friss mentalevél 2 dl olivaolaj 1 tojássárgája 1 1 kk dijoni mustár só, frissen őrölt fekete bors 1 tartósítószer mentes citrom reszelt héja és leve 2 ek zsíros tejföl olaj a hal...

Tandori csirke

  1,5 kg bőrös csirkemell vagy comb 500 gr joghurt 1-1 ek frissen reszelt nyers gyömbér 3 gerezd finomra vágott fokhagyma 2 kk őrölt pirospaprika 2 kk só 1 kk őrölt fahéj 1 kk őrölt római kömény 1 kk szárított koriandermag frissen őrölt...

Fűszeres rablóhús

  2 piros csilipaprika 1 ek olivaolaj 1 fej finomra vágott vöröshagyma 3 ek világos szójaszósz 1 ek cukor 1 lime leve 15 dkg csirkemell filé 15 dkg vesepecsenye 15 dkg sertésszűzpecsenye A mártáshoz: 1 ek olaj 1 gerezd finomra vágott...

Töltött csirkecombok paprikával

  1 ek friss finomra vágott korianderzöld 2 ek friss finomra vágott bazsalikom levél 4 dkg frissen reszelt parmezán sajt 4 csirkecomb só, bors 4 piros színű paprika A fűszernövényeket elkeverjük a reszelt sajttal. A csirkecombok bőrét óvatosan elválasztjuk a...

A grillezéshez általában 4 alap pácot használunk

  • -Máz : fűszerek, ennek keverékei, esetleg krémek, paszták és 15-20 perccel sütés előtt dörzsöljük be velük a húsokat.
  • -Marinád : ecetes-olajos pác, de lehet ecet helyett bort, citromlevet használni, de még gyümölcslevet is. Friss és szárított fűszerekkel gazdagíthatjuk.
  • -Öntetek : ezekkel sütés közben locsolgatjuk a sülteket, ez lehet maradék marinád, sör, paradicsom alapú szósz.
  • -Szósz : ez egy sűrű mártás általában édes és ezáltal karamellizálódik a húson, de csak a sütés végén 5-10 perccel a vége felé használjuk. Az amerikában ezt nevezik BBQ szósznak.

Néhány alapszabály grillezéshez

  • -mindig kerámia vagy üvegedényt használjunk a pácoláshoz
  • -ne sózzuk a pácot mert kiszívják a húsból a nedvességet
  • -a pác sose legyen túl olajos mert lecsöpögve lángra kaphat
  • -ne hagyjuk túl sok ideig a pácban a húsokat mert a fehérjék elkezdenek bomlani és veszít élvezeti értékéből
  • szárnyasokat elég 3-5 órán át pácolni
  • sertés, bárány és marhahúst 3-7 órán át de akár napokat is
  • halakat, rákokat 1 órán át
  • zöldségeket 30 percig is elég pácolni