Grill receptek
Sonkás-sajtos grillezett csirkecomb
Hozzávalók:
4 szép csirkecomb,
10 dkg gépsonka,
10 dkg reszelt sajt,
2 teáskanál olaj,
ízlés szerint só és törött fehér bors.
Elkészítés:
A csirkecombokat kicsontozom (a csontokat leveshez később felhasználom), ezután a bőrös felét sós olajjal bekenem....
Libacomb grillezése
Hozzávalók:
2 db,
levesben majdnem puhára főtt,
nagy libacomb (vagy 4 db kicsi pecsenyelibacomb),
2 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
A főtt, bőrös libacombot kettévágom és kicsontozom, de a bőre ne sérüljön meg...
Gombanyárs recept
Hozzávalók:
Fél kg egyforma gombafej,
15 dkg körözött,
só, bors,
olaj.
Elkészítés:
A tisztított gombafejek belsejét színültig megtöltöm körözöttel, majd két gombafejet összeforgatva nyársra húzok. Sózom, borsozom és olajjal ecsetelem. Jó faszénparázs...
Grillezett csirkemell
A csirkemellhez:
1 finomra vágott mogyoróhagyma
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
4 ek olivaolaj
4 db csirkemellfilé (összesen kb 60dkg)
A három mártáshoz:
2 ek frissen reszelt nyers gyömbér
4 ek sötét szójaszósz
4 ek napraforgóolaj
1 kk...
Steak burgonya
150 ml ketchup
1 ek csiliszósz
2 kk balzsamecet
90 nagy szemű, sütnivaló burgonya
3 ek olivaolaj
2 gerezd nagyon finomra vágott fokhagyma
só, frissen őrölt fekete bors
A ketchupot alaposan elkeverjük a csiliszósszal és a balzsamecettel....
Lazac bazsalikomos-mentás krémmel
4 szelet bőrös lazacfilé
25 gramm friss bazsalikomlevél
25 gramm friss mentalevél
2 dl olivaolaj
1 tojássárgája
1 1 kk dijoni mustár
só, frissen őrölt fekete bors
1 tartósítószer mentes citrom reszelt héja és leve
2 ek zsíros tejföl
olaj a hal...
Tandori csirke
1,5 kg bőrös csirkemell vagy comb
500 gr joghurt
1-1 ek frissen reszelt nyers gyömbér
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 kk őrölt pirospaprika
2 kk só
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt római kömény
1 kk szárított koriandermag
frissen őrölt...
Fűszeres rablóhús
2 piros csilipaprika
1 ek olivaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
3 ek világos szójaszósz
1 ek cukor
1 lime leve
15 dkg csirkemell filé
15 dkg vesepecsenye
15 dkg sertésszűzpecsenye
A mártáshoz:
1 ek olaj
1 gerezd finomra vágott...
Töltött csirkecombok paprikával
1 ek friss finomra vágott korianderzöld
2 ek friss finomra vágott bazsalikom levél
4 dkg frissen reszelt parmezán sajt
4 csirkecomb
só, bors
4 piros színű paprika
A fűszernövényeket elkeverjük a reszelt sajttal.
A csirkecombok bőrét óvatosan elválasztjuk a...
A grillezéshez általában 4 alap pácot használunk
- -Máz : fűszerek, ennek keverékei, esetleg krémek, paszták és 15-20 perccel sütés előtt dörzsöljük be velük a húsokat.
- -Marinád : ecetes-olajos pác, de lehet ecet helyett bort, citromlevet használni, de még gyümölcslevet is. Friss és szárított fűszerekkel gazdagíthatjuk.
- -Öntetek : ezekkel sütés közben locsolgatjuk a sülteket, ez lehet maradék marinád, sör, paradicsom alapú szósz.
- -Szósz : ez egy sűrű mártás általában édes és ezáltal karamellizálódik a húson, de csak a sütés végén 5-10 perccel a vége felé használjuk. Az amerikában ezt nevezik BBQ szósznak.
Néhány alapszabály grillezéshez
- -mindig kerámia vagy üvegedényt használjunk a pácoláshoz
- -ne sózzuk a pácot mert kiszívják a húsból a nedvességet
- -a pác sose legyen túl olajos mert lecsöpögve lángra kaphat
- -ne hagyjuk túl sok ideig a pácban a húsokat mert a fehérjék elkezdenek bomlani és veszít élvezeti értékéből
- szárnyasokat elég 3-5 órán át pácolni
- sertés, bárány és marhahúst 3-7 órán át de akár napokat is
- halakat, rákokat 1 órán át
- zöldségeket 30 percig is elég pácolni