Majonéz alapú mártások

Majonéz (mayonnaise)

  A majonézmártást Richelieu bíboros szakácsa találta fel 1756-ban, amikor az egyesült francia csapatok a Menorca szigetén lévő Mahón falut elfoglalták. Ennek örömére a bíboros a feltalált mártást elnevezte mahonnaise-nak. Azóta csiszolódott készítésében és elnevezésében is a mai...

Majonézmártás (sauce mayonnaise)

 A majonézhez citromlevet, cayenne-i borsot és egy kevés tejszínt keverünk. Hideg halételekhez, hideg tojásételekhez adjuk.

Tartármártás (sauce tartare)

 A majonézt fehérborral, tejszínnel hígítjuk, mustárral jól elkeverjük, egy kevés porcukrot, citromlevet, sót, cayenne-i borsot teszünk bele. Bundázott ételekhez, halakhoz, hideg tojás-, hal- és salátaételekhez használjuk.

Tejszíhabos mártás (sauce chantilly)

  Ajánlott anyaghányad: - majonézmártás   8 adag - tejszín                2 dl - citrom                1 db - só                      1...

Zöldmártás (sauce vert)

 Ajánlott anyaghányad: - tojássárga       3 db - olaj                 0.5 l - mustár            3 dkg - só                   2 dkg - paraj    ...

Tiroli mártás (sauce tyrolienne)

  Ajánlott anyaghányad: - majonéz       8 adag - fehérbor        1 dl - só                1 dkg - cukor            3 dkg - ketchup        2 dl -...

Auróra mártás (sauce aurore)

 Ajánlott anyaghányad: - tartármártás     9 adag - paradicsompüré     5 dkg  A tartármártásba egy kevés paradicsompürét keverünk, hogy rózsaszínű legyen. Hideg húsokhoz adjuk.

Moszkvai mártás (sauce moscovite)

 Ajánlott anyaghányad: - tartármártás      9 adag - kaviár               2 dkg    A tartármártáshoz kaviárt keverünk. Hideg  halételekhez, tojásételekhez adjuk.

Svéd mártás (sauce suédoise)

  Ajánlott anyaghányad: - majonézmártás        8 adag - torma                      5 dkg - porcukor                  2 dkg - alma        ...

Csíki mártás (sauce csíki)

 Ajánlott anyaghányad: - tartármártás         8 adag - cékla                   10 dkg - olaj                      0.5 dl - alma          ...

Metélőhagyma mártás (sauce ciboulette)

  Ajánlott anyaghányad: - majonézmártás      7 adag - zsemle                  1 db - só                         1 dkg - citrom        ...

Készíts ingyenes honlapot Webnode