Majonéz alapú mártások
Majonéz (mayonnaise)
A majonézmártást Richelieu bíboros szakácsa találta fel 1756-ban, amikor az egyesült francia csapatok a Menorca szigetén lévő Mahón falut elfoglalták. Ennek örömére a bíboros a feltalált mártást elnevezte mahonnaise-nak. Azóta csiszolódott készítésében és elnevezésében is a mai...
Majonézmártás (sauce mayonnaise)
A majonézhez citromlevet, cayenne-i borsot és egy kevés tejszínt keverünk. Hideg halételekhez, hideg tojásételekhez adjuk.
Tartármártás (sauce tartare)
A majonézt fehérborral, tejszínnel hígítjuk, mustárral jól elkeverjük, egy kevés porcukrot, citromlevet, sót, cayenne-i borsot teszünk bele. Bundázott ételekhez, halakhoz, hideg tojás-, hal- és salátaételekhez használjuk.
Tejszíhabos mártás (sauce chantilly)
Ajánlott anyaghányad:
- majonézmártás 8 adag
- tejszín 2 dl
- citrom 1 db
- só 1...
Zöldmártás (sauce vert)
Ajánlott anyaghányad:
- tojássárga 3 db
- olaj 0.5 l
- mustár 3 dkg
- só 2 dkg
- paraj ...
Tiroli mártás (sauce tyrolienne)
Ajánlott anyaghányad:
- majonéz 8 adag
- fehérbor 1 dl
- só 1 dkg
- cukor 3 dkg
- ketchup 2 dl
-...
Auróra mártás (sauce aurore)
Ajánlott anyaghányad:
- tartármártás 9 adag
- paradicsompüré 5 dkg
A tartármártásba egy kevés paradicsompürét keverünk, hogy rózsaszínű legyen. Hideg húsokhoz adjuk.
Moszkvai mártás (sauce moscovite)
Ajánlott anyaghányad:
- tartármártás 9 adag
- kaviár 2 dkg
A tartármártáshoz kaviárt keverünk. Hideg halételekhez, tojásételekhez adjuk.
Svéd mártás (sauce suédoise)
Ajánlott anyaghányad:
- majonézmártás 8 adag
- torma 5 dkg
- porcukor 2 dkg
- alma ...
Csíki mártás (sauce csíki)
Ajánlott anyaghányad:
- tartármártás 8 adag
- cékla 10 dkg
- olaj 0.5 dl
- alma ...
Metélőhagyma mártás (sauce ciboulette)
Ajánlott anyaghányad:
- majonézmártás 7 adag
- zsemle 1 db
- só 1 dkg
- citrom ...