Francia alapmártások

Kapor mártás

  Ajánlott anyaghányad: - csontlé ( a csontlé anyaghányadát és készítését is megtaláljátok az "alaplevek"-nél)  0.8 l   A kapormártáshoz: - kapor      3 csomó - liszt        10 dkg - ecet (10 %-os)  0.5 dl - tejföl...

Barna - vagy spanyol mátás

   A sokak által kedvelt barna mártás ugyan finom, de elkészíteni szinte a legnehezebb, a legidőigényesebb. Keveset nem lehet belőle készíteni ezért otthoni ebédhez, vacsorához inkább vegyünk barna mártás port a nagyobb üzletekben. De ha mégis elakarjuk kápráztatni a vendégeinket akkor...

Máltai mártás

 A kész hollandi mártáshoz (ennek a receptjét is elolvashatjátok itt) átszűrt narancslével és reszelt narancshéjjal ízesítjük.

Firenzei mártás

 A kész hollandi mártáshoz (a mártás receptjét is megtaláljátok itt) parajpürét keverünk. Meleg tojásételekhez, halételekhez tökéletes választás.

Sajtmártás

  A besamelmártást (tejmártás) legírozzuk, montírozzuk (ezekről az eljárásokról is olvashattok az oldalon) reszelt sajtot és törött borsot keverünk bele. Zöldségfelfújtakhoz tökéletes.

Mornay-mártás

  A gratinmátáshoz ( aminek a receptjét is megtaláljátok itt) reszelt sajtot keverünk. A legjobb a parmezán de ennek híján az ementáli is megfelelő.

Gratinmártás (sauce au gratin)

  Ajánlott anyaghányad: - vaj       14 dkg - liszt     12 dkg - tojássárga     2 db - tejszín          1 dl - só                3 dkg - tej          ...

Hollandi mártás (sauce hollandaise)

 Ajánlott anyaghányad: - Tojássárgája   12 db - tejszín            3 dl - vaj                  45 dkg - só                  3 dkg - cayenne-i bors 0,5...

Tejmártás " besamel" ( sauce béchamel)

 Ajánlott anyaghányad: - vaj          14 dkg - liszt        12 dkg - tej           9 dl - só           2 dkg - cayenne-i  bors  0,5dkg  A tejmártás vajból, lisztből és...