Francia alapmártások
Kapor mártás
Ajánlott anyaghányad:
- csontlé ( a csontlé anyaghányadát és készítését is megtaláljátok az "alaplevek"-nél) 0.8 l
A kapormártáshoz:
- kapor 3 csomó
- liszt 10 dkg
- ecet (10 %-os) 0.5 dl
- tejföl...
Barna - vagy spanyol mátás
A sokak által kedvelt barna mártás ugyan finom, de elkészíteni szinte a legnehezebb, a legidőigényesebb. Keveset nem lehet belőle készíteni ezért otthoni ebédhez, vacsorához inkább vegyünk barna mártás port a nagyobb üzletekben. De ha mégis elakarjuk kápráztatni a vendégeinket akkor...
Máltai mártás
A kész hollandi mártáshoz (ennek a receptjét is elolvashatjátok itt) átszűrt narancslével és reszelt narancshéjjal ízesítjük.
Firenzei mártás
A kész hollandi mártáshoz (a mártás receptjét is megtaláljátok itt) parajpürét keverünk. Meleg tojásételekhez, halételekhez tökéletes választás.
Sajtmártás
A besamelmártást (tejmártás) legírozzuk, montírozzuk (ezekről az eljárásokról is olvashattok az oldalon) reszelt sajtot és törött borsot keverünk bele. Zöldségfelfújtakhoz tökéletes.
Mornay-mártás
A gratinmátáshoz ( aminek a receptjét is megtaláljátok itt) reszelt sajtot keverünk. A legjobb a parmezán de ennek híján az ementáli is megfelelő.
Gratinmártás (sauce au gratin)
Ajánlott anyaghányad:
- vaj 14 dkg
- liszt 12 dkg
- tojássárga 2 db
- tejszín 1 dl
- só 3 dkg
- tej ...
Hollandi mártás (sauce hollandaise)
Ajánlott anyaghányad:
- Tojássárgája 12 db
- tejszín 3 dl
- vaj 45 dkg
- só 3 dkg
- cayenne-i bors 0,5...
Tejmártás " besamel" ( sauce béchamel)
Ajánlott anyaghányad:
- vaj 14 dkg
- liszt 12 dkg
- tej 9 dl
- só 2 dkg
- cayenne-i bors 0,5dkg
A tejmártás vajból, lisztből és...