Szószok
Pesto di erbe aromatiche
Hozzávalók:
- 4 dkg bazsalikom (friss)
- 1 szál rozmaring
- 4 dkg aprított petrezselyemzöld
- 3 dkg pritaminpaprika (sárga)
- 1/2 pohár extra szűz olíva olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dkg fenyőmag (vagy dió)
- 2 dkg...
Citromos-kakukkfüves pesto
Hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyemzöld
-3 ek. dió
- 1 ek szárított kakukkfű
- 1 ek. reszelt citromhéj
- 1 ek. citromlé
- 1 dl olívaolaj (extra szűz)
- só, bors
Elkészítés:
A petrezselyem leveleket tépkedjük le tegyük aprítógépbe és a többi hozzávalókkal együtt aprítsuk addig...
Korianderes pesto
Hozzávalók:
- 10 szál koriander
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 ek. parmezán
- 1.5 dl olívaolaj (extra szűz)
- só
Elkészítés:
A koriandert mosás után aprítógépbe felaprítjuk. Majd adjuk hozzá a többi hozzávalót de az olajat csak csepegtessük közben.
Bazsalikomos pesto
Pestonak hívjuk a különféle fűszerezésű szószokat.
Az itt leírt pesto egy Genovai bazsalikom mártás. Aki szereti a bazsalikomot annak ez is ízleni fog, bár az illatában erősen a fenyőillat érezhető.
Hozzávalók:
- 2 csokor bazsalikom (friss)
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dkg...
Salsa szósz
A nevét tekintve szószt jelent, a mexikói konyha alapételeként is hívják de használható salátaként, köretként, szendvics töltelékként is és tésztára.
Hozzávalók:
- 3 paradicsom
- fél vöröshagyma
- fél csésze koriander
- 2 chili
- 1 lime leve
- só,...
Eredeti bolognai szósz (ragu alla bolognesse)
A legtöbb háztartásban készítik, és szinte minden étterem étlapján szerepel. De soknak köze sincs az eredetihez. Például az eredetiben arányait tekintve kevés a paradicsom. Az ízét inkább a szalonna és a húsok adják, són és borson kívül semmilyen fűszer nincs benne, viszont van benne...