A levesek
A levesek csak nem minden nép étkezési kultúrájában fontos helyet foglalnak el. Fogyasztásuk igen egészséges: jó hatással van az emberi szervezetre. Fedezik a napi folyadékszükséglet egy részét, ugyanakkor a levesben kioldódott értékes tápanyagok, különféle vitaminok és ásványi sók könnyen felszívódnak. A szakszerűen elkészített levesek illatukkal, színükkel fokozzák az étvágyat, előkészítik a gyomrot a további ételek befogadására és emésztésére.
A levesek készítésénél az alábbi szempontokat kell figyelembe kell venni:
- csak hibátlan minőségű nyersanyagot használjunk fel
- a levesek nyersanyagait mindig azonos nagyságúra daraboljuk
- a levesek főzését mindig lassan, egyenletesen végezzük, így jobban kioldódnak az alapanyagok ízei és zamatanyagai, színanyagai
- a leveseink legyenek ízletesek, de óvatosan fűszerezzünk, mert az erős fűszerek csökkentik a következő ételek élvezeti érékét. A levesek ne legyenek laktatóak, mert hátráltatják a további ételek emésztését. Ez alól természetesen kivételek az egytálételek, amelyeket főfogásként is adhatunk.
A leveseket megfelelő fokon kell tálalni: a meleg leveseket forrón (kb 60-80 fokon) a hideg leveseket jól lehűtve (kb. 6-8 fokon ).
A leveseket 4 fő csoportba soroljuk:
- Híg levesek
- Sűrített levesek
- Összetett levesek
- Különleges levesek