A levesek

 A levesek csak nem minden nép étkezési kultúrájában fontos helyet foglalnak el. Fogyasztásuk igen egészséges: jó hatással van az emberi szervezetre. Fedezik a napi folyadékszükséglet egy részét, ugyanakkor a levesben kioldódott értékes tápanyagok, különféle vitaminok és ásványi sók könnyen felszívódnak. A szakszerűen elkészített levesek illatukkal, színükkel fokozzák az étvágyat, előkészítik a gyomrot a további ételek befogadására és emésztésére.

  A levesek készítésénél az alábbi szempontokat kell figyelembe kell venni:

- csak hibátlan minőségű nyersanyagot használjunk fel

- a levesek nyersanyagait mindig azonos nagyságúra daraboljuk

- a levesek főzését mindig lassan, egyenletesen végezzük, így jobban kioldódnak az alapanyagok ízei és zamatanyagai, színanyagai

- a leveseink legyenek ízletesek, de óvatosan fűszerezzünk, mert az erős fűszerek csökkentik a következő ételek élvezeti érékét. A levesek ne legyenek laktatóak, mert hátráltatják a további ételek emésztését. Ez alól természetesen kivételek az egytálételek, amelyeket főfogásként is adhatunk.

A leveseket megfelelő fokon kell tálalni: a meleg leveseket forrón (kb 60-80 fokon) a hideg leveseket jól lehűtve (kb. 6-8 fokon ). 

 A leveseket 4 fő csoportba soroljuk:

- Híg levesek

- Sűrített levesek

- Összetett levesek

- Különleges levesek

Készíts ingyenes honlapot Webnode