Receptjeim

Lasagne Bolognese

Ebben a tésztafélében az a nagyszerű, hogy lehet alakítani a család ízlése szerint! Lehet zöldséges, húsos de még túrós is! Igazából a lasagne a rakott tészta olasz neve ( lasagne és nem lasagna ), nem muszáj lasagne tésztából készíteni, lehet tépett, szakított, lebbencs, csusza, kockára vágott...

Diétás túró torta zabpehellyel és gyümölccsel

Hogy mennyire lehet egy sütemény, egy túró torta diétás? Nagyjából teljesen. Persze valamennyi zsírt és szénhidrátot tartalmaz de csak annyit amennyire még egy fogyókúrázónak is szüksége van. Szerintem is tévhit, hogy a fogyókúrából teljesen ki kéne hagyni a szénhidrátot, hiszen egy felnőtt napi...

Babos-hagymás sertésragu paradicsomosan

Babos is hagymás is! Veszélyes!! De nagyon ízletes! Ezt szeretem a ragukban, a tokányokban, hogy ezerféleképp lehet variálni, rengeteg zöldség sőt gyümölcs is használható hozzá betétként. Mennyiséget itt sem írok az alapanyagokból mert mindenki annyit készít belőle amennyit szeretne, én...

Cookies

Ezt a süteményt az amerikai és angol gyerekek előszeretettel fogyasztják és mára már nálunk is kedvelt édesség! Készítése nagyon egyszerű még a tapasztalatlan háziasszonyok számára is! Az alapanyagok általában meg is találhatóak otthon!  Az eredetét nem lehet pontosan meghatározni, lehet...

Tejszínes csirkemell falatok, tárkonnyal és kakukkfüves gombával, spagettin tálalva

Tejszínes csirkemell spagettivel, igen elcsépelt recept, szerintem is. Na de ha használunk olyan fűszereket amiket általában nem szoktunk a hétköznapokban, mint például a kakukkfű vagy a citrombors akkor máris új értelmet kap ez az egyszerű de nagyszerű étel! A hozzávalók általában vannak is a...

Narancsos kacsa

Az első karácsonyi főzésemhez ezt a remek ételt választottam. Egyszerű, aránylag gyors, vagyis nem kell lesegetni, nem kíván emberi társaságot! :) Ráadásul nagyon egészséges a húsija, bár annak idején mikor a tv-be néztem a Donald kacsát, akkor még nem tudtam, hogy milyen finom is az íze :)Szóval...

Túrós-kakaós süti

Hozzávalók: - 25 dkg liszt - 25 dkg cukor - 4 dkg kakaó - 5 dkg Rama - 1 tojás - 2.5 dl tej - 1 cs sütőpor A krémhez: - 35 dkg túró - 5 ek cukor - 5 ek. tejföl - 1/2 cs. vaníliás vagy tejszínes pudingpor - 1 cs. vaníliás cukor Elkészítés: A tojást a cukorral habosra...

Csirkemelles-pesztós " rizottó "

A rizottó egy hagyományos olasz étel. Az olaszok nem köretként hanem primo, amit az antipasto (előétel) és a főétel között fogyasztanak. Nem is értem, hogy nem híznak el, antipasto, primo, főétel.!! Én már a leves után alig bírok enni, még ha nem is látszik rajtam, na de ezért nem eszem levest....

Csülök Pékné - módra

Ennek az ételnek az elkészítéséhez inkább kell türelem, mint tudás. Elrontani ezt is el lehet de max. nyers marad ízetlen biztos nem.:) Valaki kicsontozza úgy süti, valaki nem. Mi csonttal együtt szeretjük sütni és a kutyám is jobban szereti ha úgy sütjük. Szebben mutat ha csonttal együtt kerül...

Tojással töltött borda, fokhagymás tésztában sült zöldkörettel

Hozzávalók: - 1 szelet csont nélküli sertésborda (karaj) - 2  tojás - mustár - 2 kelkáposztalevél - zöldség mix (mirelit) - olívaolaj - étolaj - só - 3 ek. liszt - fokhagyma Elkészítés: A csontozott bordát megmossuk, leszárítjuk, kiklopfoljuk, sózzuk és az egyik...

Ropogós sertésborda köményes kelkáposztával

Hozzávalók: - 1 szelet csontos borda (hosszúkaraj) - fokhagyma - só - olaj - kelkáposzta (2 levél) - szalonna ( 1 szelet) -  3 ek. tejföl - 0.5 dl tej - kömény - olívaolaj Elkészítés: A csontos karaj szeletet megmossuk, leszárítjuk, majd gyengén megklopfoljuk és...

Újhagymás-gombás spagetti

Ez azt ételt lehet fogyasztani böjt idején is, teljesen húsmentes így vegetáriánus ételnek, sőt 90 napos diétát folytatóknak szénhidrátnapra is tökéletes. Hozzávalók: - egy csomag spagetti tészta - 1db 140g-os sűrített paradicsom - 3 szál újhagyma - 2 gerezd fokhagyma - 7 közepes fej...

Csokis túrógolyó

Csontjaink védelme érdekében a legfontosabb kémiai elem a kalcium, szinte mindennap kell bevinni a szervezetünkbe. De nem elég ha a fogkrémünkben van sem ha a reggeli bögre tejünkben, egyszerűen muszáj kis édes, csokiba mártott túrógombócokat fogyasztani ha lehet nap mint nap! :) Az esetleges...

Mozzarellás - paradicsomos csirkemell bazsalikomosan

Ez a recept a párom, Anita buksijából pattant ki. 3-4 hetente elkészíti az én nagy örömömre. Egészséges, könnyű étel és aránylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Diétázóknak fehérjenapra tökéletes ebéd, vacsora persze nem pürével hanem friss salátával. Hozzávalók 2 személyre: - 1 egész...

Zöldségpörkölt

Hozzávalók: - borsó (lehet mirelit is) - gomba - cukkini - hagyma só -pirospaprika - bors Elkészítés: A hagymát kevés olajban üvegesre pirítjuk, a tűzről lehúzva paprikázzuk és beletesszük a szeletelt gombát, kockára vágott cukkinit. sózzuk, borsozzuk. Kicsit pörköljük....

Sajt szezámbundában

Hozzávalók: - trapista sajt - tojás - liszt - zsemlemorzsa - szezámmag - olaj Elkészítés: 2 szelet nem túl vastag sajtot ( 1.5 cm) lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, megint tojásba és utána szezámmagba hempergetünk. Ügyeljünk, hogy mindenhová jusson mag, kézzel segíthetünk, rá is...

Tojással- kolbásszal töltött csirkemell

Ez az a fajta étel ami úgy készül, hogy "mi van a hűtőben?". Nekem legalábbis így indult. A csirkemell adott volt. Körülnéztem a spejzban és a hűtőben.  Én ezeket találtam: - 1 fél csirkemell - 1 db tojás + 1 a panírozáshoz - kolbász - tejföl - savanyú dinnye (de uborka is...

Csőben sült körte

 Hozzávalók: - 3/4 kg körte - 1 dl méz - 10 dkg liszt - 5 dkg cukor - 4 tojás - 2.5 dl tej - kb. 5 dkg vaj    Elkészítés:  A körtéket megmossuk, cikkekre vágjuk és egy kevés olajjal kikent tepsibe tesszük, meglocsoljuk a mézzel. Turmixgépbe beletesszük a...

Csirkecombfilé pesto-s zöldségekkel

Hozzávalók: - 2 egész csirkecomb - 4-5 fej gomba - bébirépa - 1 fej lila hagyma - 3 gerezd fokhagyma - olívaolaj - só - majoránna - pesto (jó az üveges is, én bertollit szoktam használni)   Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk és kicsontozzuk, sózzuk....

Tejfölös-sajtos csirkecombok gombával , citromos-oregánós krumplival

Ez a párom egyik kedvenc receptje és mindig Istenien készíti, ahogyan ma is.   Hozzávalók ( 2 személyre ): - 4 db csirkecomb - 1 pohár tejföl - 3-4 fej gomba ( champion vagy laska ) - sajt - só, bors, majoránna, fokhagymapor - 60 dkg burgonya - 1 fej lila hagyma -...

Pizza tészta ahogy én csinálom

 A pizzát sokféleképp készítik, szinte ahány ház annyi szokás. Itt az enyémet mutatom be. Valaki sörrel készíti, valaki tejben futtatja az élesztőt. Én akkor is az olasz recepthez hasonlóan szeretem csinálni, ha egyáltalán ez ahhoz hasonló. Van amikor instant élesztőt használok ami bevált,...

Krumpli placsni (vagy nem tom mi)

 Ez a  krumplis étel a legegyszerűbb a vajas kenyér után! Teljesen szénhidrát mentes, fogyókúrásoknak keményítőnapra ajánlom. Hozzávalók: - 1 kg burgonya - 2 fej hagyma - 1 ek. só - 2 tk. bors - oregánó - vaj - olívaolaj - citromlé Elkészítés:  A megpucolt...

Fetás.olívás csirkemell

  A 90 napos diéta gyümölcsnapja és víznapja utáni irgalmatlan éhségérzet ihlette ezt a remek ételt ami proteinben gazdag, így fehérjenapra kitűnő! A fetasajt és az olívabogyó remekül összeillik, legyen az salátán vagy húsban töltelék. Én például nem bírok enni olívabogyót feta nélkül...

Mákos guba

Hozzávalók: - 8-10 szikkadt kifli - 1.5 l tej - cukor - 4 vaníliás cukor - egy cs. darált mák - méz   Elkészítés: A kifliket 2cm vastag karikára vágjuk, kivajazott jénaiba teszünk egy réteget és megszórjuk a mákkal, majd a következő réteget szintén, ezt felöntjük a cukros...

Mészáros leves

Hozzávalók: - 1 kg sertés fehér csont - 30 dkg darált lapocka - 2 répa - 2 petrezselyem - 2 zellerlevél - 10 dkg házi tarhonya vagy reszelt tészta - 1 zöldségleves kocka - só - bors - pirospaprika   Elkészítés: A csontot feltesszük főni kb. 3l vízbe. Bő félóra múlva...

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók: - 60 dkg. sertéscomb vagy lapocka - 1 kg krumpli - 20 dkg vöröshagyma - 10 dkg szalonna  - 5 gerezd fokhagyma - majoránna - só - bors  Elkészítés: A krumpliakt megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk és olajban aranybarnára sütjük, félrerakjuk. A húst...

Csirkemell ragu Anyu módra

Hozzávalók: - 1 csirkemell - 5 db csirkemáj - 15 dkg gomba (laska vagy champion) - 20 dkg. borsó - 15 dkg füstölt-főtt tarja - 10 dkg. húsos szalonna - pirospaprika - só - bors - esetleg tejföl   Elkészítés: A húsos szalonnát kisütjük, kiszedjük és ebben a zsírban...

Palócleves Terézke módra

Ezt a levest mindig nagy adagban főzzük itthon (kb.15 liter) mert nagyon szeretjük és ha marad le lehet fagyasztani és ha nincs idő főzőcskézni csak elővesszük, felmelegítjük és kész. :) Hozzávalók: - 4 db. tisztított sertésköröm - 1 kg. lapocka - 1 füstölt csülök (hátsó) - 1 kg....

Sonkás pogácsa ahogyan nővérem csinálja

Nővérem Isteni sonkás pogija. A legfontosabb dolog a sütésnél, hogy amint kész van rögtön együk, nehogy másoknak is jusson! Hozzávalók: -60 dkg liszt -1 pohár tejföl -3 tojás + 1 a kenéshez -3 tk. só -1 élesztő -1 egész Ráma (25 dkg) a sonkatöltelékhez: -20 dkg. füstölt tarja...
1 | 2 >>

A húsok tápértéke

A húsban izomszövetek, kötőszövetek, zsír és csontszövetek találhatóak. Az izomrostok nagy tápértékű, könnyen emészthető élelmi anyagok.
Az kötőszövetek anyagai nehezen emészthetőek, a zsírszövetek fogyasztása rendkívül nagy kalóriát szolgáltat. A csontszövetek táplakozás élettani szempontból kevésbé értékesek.
A hús értékét az izomszövetek, kötőszövetek, zsírszövetek és a csontok aránya határozza meg.
Szöveteik fehérjékből, zsírokból, hústejsavból és egyéb nitrogéntől mentes anyagokból, valamint vitaminokból, ásványi anyagokból és vízből áll.

A húsokban tehát szerves és szervetlen anyagok egyformán találhatók.
Táplálkozás élettani hatását tekintve megtalálhatóak a legértékesebb, a szerves anyagok csoportjába tartozó fehérjék, zsírok, valamint vitaminok. Fontos tudni, hogy a víz és az ásványi anyagok a hús szervetlen alkotó részei, élettani hatásuk az emberi szervezetet tekintve lényeges. A fiatal állatok húsa főleg izom, míg az idősebb állatok húsa korával egyenes arányban egyre több kötőszövetet tartalmaz. Fogyaszthatóvá tételük, további feldolgozásuk több időt, speciális eljárásokat tesz szükségessé (például pácolás).
A zsírszövetek az izmok közeit töltik ki, elszórtan az izmokra rakódva helyezkednek el.
A hús ízét, emészthetőségét az állat tartása, tápláléka, a szövetek ásványanyag, valamint a húskivonatanyagai nagyban befolyásolják. Tápértékét befolyásolja az összetétele, a fehérje- és zsírtartalma.