Receptjeim
Lasagne Bolognese
Diétás túró torta zabpehellyel és gyümölccsel
Babos-hagymás sertésragu paradicsomosan
Cookies
Tejszínes csirkemell falatok, tárkonnyal és kakukkfüves gombával, spagettin tálalva
Narancsos kacsa
Túrós-kakaós süti
Csirkemelles-pesztós " rizottó "
Csülök Pékné - módra
Tojással töltött borda, fokhagymás tésztában sült zöldkörettel
Ropogós sertésborda köményes kelkáposztával
Újhagymás-gombás spagetti
Csokis túrógolyó
Mozzarellás - paradicsomos csirkemell bazsalikomosan
Zöldségpörkölt
Sajt szezámbundában
Tojással- kolbásszal töltött csirkemell
Csőben sült körte
Csirkecombfilé pesto-s zöldségekkel
Tejfölös-sajtos csirkecombok gombával , citromos-oregánós krumplival
Pizza tészta ahogy én csinálom
Krumpli placsni (vagy nem tom mi)
Fetás.olívás csirkemell
Mákos guba
Mészáros leves
Brassói aprópecsenye
Csirkemell ragu Anyu módra
Palócleves Terézke módra
Sonkás pogácsa ahogyan nővérem csinálja
A húsok tápértéke
A húsban izomszövetek, kötőszövetek, zsír és csontszövetek találhatóak. Az izomrostok nagy tápértékű, könnyen emészthető élelmi anyagok.
Az kötőszövetek anyagai nehezen emészthetőek, a zsírszövetek fogyasztása rendkívül nagy kalóriát szolgáltat. A csontszövetek táplakozás élettani szempontból kevésbé értékesek.
A hús értékét az izomszövetek, kötőszövetek, zsírszövetek és a csontok aránya határozza meg.
Szöveteik fehérjékből, zsírokból, hústejsavból és egyéb nitrogéntől mentes anyagokból, valamint vitaminokból, ásványi anyagokból és vízből áll.
A húsokban tehát szerves és szervetlen anyagok egyformán találhatók.
Táplálkozás élettani hatását tekintve megtalálhatóak a legértékesebb, a szerves anyagok csoportjába tartozó fehérjék, zsírok, valamint vitaminok. Fontos tudni, hogy a víz és az ásványi anyagok a hús szervetlen alkotó részei, élettani hatásuk az emberi szervezetet tekintve lényeges. A fiatal állatok húsa főleg izom, míg az idősebb állatok húsa korával egyenes arányban egyre több kötőszövetet tartalmaz. Fogyaszthatóvá tételük, további feldolgozásuk több időt, speciális eljárásokat tesz szükségessé (például pácolás).
A zsírszövetek az izmok közeit töltik ki, elszórtan az izmokra rakódva helyezkednek el.
A hús ízét, emészthetőségét az állat tartása, tápláléka, a szövetek ásványanyag, valamint a húskivonatanyagai nagyban befolyásolják. Tápértékét befolyásolja az összetétele, a fehérje- és zsírtartalma.